**BARISAN NASIONAL - UNTUK KESEJAHTERAAN BAGAN PINANG.....BARISAN NASIONAL - UNTUK KESEJAHTERAAN BAGAN PINANG.....BARISAN NASIONAL - UNTUK KESEJAHTERAAN BAGAN PINANG.....BARISAN NASIONAL - UNTUK KESEJAHTERAAN BAGAN PINANG.....BARISAN NASIONAL - UNTUK KESEJAHTERAAN BAGAN PINANG.....

DAP.....PILIHAN BIJAK

LEE KUAN YEW.....BAGUS

Saturday, June 6, 2009

KERAJAAN PERPADUAN : HADI DAN HUSAM TIDAK SEHALUAN


Cakap siapa yang harus didengar? Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang yakin idea bagi mewujudkan kerajaan perpaduan antara Pas dengan Umno yang beliau cadangkan sebelum ini dapat dilaksanakan di masa akan datang jika semua pihak memahami hasrat penubuhannya.

Katanya hasrat itu digagaskan selepas pilihan raya umum Mac lepas dengan tujuan mencari jalan kompromi dalam pembentukan kerajaan pada ketika itu dan ia diterima secara positif bukan sahaja dalam kalangan pemimpin pakatan pembangkang malah pemimpin Umno sendiri.

Sementara itu Naib Presiden PAS Datuk Husam Musa yang ditonjolkan akan memenangi jawatan timbalan presiden PAS dari kumpulan pro-Anwar menegaskan pendiriannya bahawa parti itu tidak boleh menjalin kerjasama dengan Umno sepertimana kerjasama yang dipraktikkan oleh PAS bersama Parti Keadilan Rakyat (PKR) serta DAP.

Ini kerana, katanya melalui kerjasama sedemikian, PAS tidak akan menjadi parti yang dominan dalam pakatan itu, malah ia juga tidak akan mendapat kerusi yang lebih daripada Umno.

Husam yang bertanding jawatan timbalan presiden pada pemilihan kali ini, berkata beliau juga menolak sebarang idea penggabungan dengan Umno kerana pemimpin PAS sudah tentu tidak akan menjadi perdana menteri.

Pertanyaan saya kepada Husam pula ialah, adakah PAS akan menjadi parti yang dominan di dalam Pakatan Rakyat dan sekiranya Pakatan Rakyat ditakdirkan memerintah negara, adakah pemimpin PAS yang akan menjadi Perdana Menteri?

Jawapannya sudah tentu tidak. PAS hanya digunakan untuk memecah-belah undi Melayu/Islam bagi kepentingan pihak lain.

No comments: