**BARISAN NASIONAL - UNTUK KESEJAHTERAAN BAGAN PINANG.....BARISAN NASIONAL - UNTUK KESEJAHTERAAN BAGAN PINANG.....BARISAN NASIONAL - UNTUK KESEJAHTERAAN BAGAN PINANG.....BARISAN NASIONAL - UNTUK KESEJAHTERAAN BAGAN PINANG.....BARISAN NASIONAL - UNTUK KESEJAHTERAAN BAGAN PINANG.....

DAP.....PILIHAN BIJAK

LEE KUAN YEW.....BAGUS

Friday, January 23, 2009

ISU LEMBU KORBAN : SIAPA INGIN KHALID PERBODOHKAN...

Siapakah yang ingin diperbodohkan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dalam isu dakwaan kononnya beliau menyalahgunakan kuasa serta dana kerajaan negeri Selangor membiayai pembelian 46 ekor lembu korban bagi kawasan parlimen Bandar Tun Razak, Kuala Lumpur?

Adakah Menteri Besar itu ingin memperbodohkan wartawan, rakyat Selangor serta pengundi-pengundi di Bandar Tun Razak ataupun dirinya sendiri?

Apa yang pasti ketika menjawab soalan wartawan mengenai dakwaan yang dikemukakan Gerakan Anti Korupsi (GERAK) kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Khalid cakap berpusing-pusing mengenai perkara tersebut.

Beliau yang mengakui ada penghantaran lembu korban ke parlimen Bandar Tun Razak menganggap isu itu kecil, tidak tahu siapa yang membuat pembayaran malah mendakwa tidak tahu wujudnya Selangor Industrial Corporation Sdn Bhd (SIC) yang membayar RM110,400 harga haiwan tersebut.

SIC adalah syarikat milik penuh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) yang di pengerusikan sendiri oleh Khalid. Pasti sesuatu yang mustahil sebagai pengerusi, beliau tidak mengetahui kewujudan SIC yang sudah membuat pembayaran sebanyak itu kepada Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) yang membekalkan lembu-lembu korban pada Aidil Adha lalu.

Beliau sebaliknya berkata, pemberian lembu-lembu korban itu adalah sumbangan daripada enam anak syarikat dan syarikat bersekutu PKNS yang mahu mengagihkan lembu berkenaan di surau-surau di kawasan parlimennya, Bandar Tun Razak, pada Disember.

"Saya ingin menjelaskan bahawa dana kerajaan negeri memang tidak digunakan bagi membiayai pembelian lembu-lembu korban berkenaan," katanya kepada sekumpulan wartawan yang menunggu lebih empat jam bagi sidang media selepas beliau mempengerusikan mesyuarat Exco di Shah Alam, Rabu.

Khalid juga menegaskan, dana anak syarikat kerajaan negeri termasuk PKNS tidak akan digunakan keluar daripada Selangor.

Sama ada beliau tahu atau buat-buat tidak tahu, enam anak syarikat di bawah PKNS adalah PKNS Engineering & Construction Berhad, Selaman Sdn Bhd, PKNS Infra Berhad, De Palma Management Services Sdn Bhd, Worlwide Holdings Berhad serta SIC.

Apakah enam syarikat ini adalah sama seperti dimaksudkan Khalid sebagai syarikat yang mengagihkan haiwan itu atas dasar program khidmat sosial syarikat korporat?

Sekiranya benar, bererti memang benar pembiayaan lembu itu menggunakan wang syarikat di bawah anak kerajaan negeri sekaligus membenarkan dakwaan GERAK berlaku aliran dana kerajaan Selangor keluar dari sempadan negeri tanpa mengikuti prosedur urusan kewangan yang betul. Untuk rekod, amalan mengagihkan lembu korban kepada masjid di Seluruh Selangor sebelum kerajaan negeri itu ditadbir pakatan PKR, DAP dab PAS dibiayai oleh Perbadanan Permodalan Negeri Selangor (PNSB).

Bagaimanapun tahu lalu, PKNS diarah memikul tanggungjawab itu.

PKNS pula yang mempunyai ‘ enam anak’ syarikat meminta ke semuanya menyediakan peruntukkan membeli kira-kira 370 ekor lembu daripada PKPS yang beharga RM2.400 seekor.
Bagaimanapun difahamkan, selain jumlah itu ada arahan supaya 46 ekor lembu dihantar ke parlimen Bandar Tun Razak.

Kesemua anak syarikat dikatakan enggan membuat pembayaran kepada PKPS setelah menyedari bekalan bukan untuk kegunaan di Selangor.

Akhirnya, SIC yang mana salah seorang pengarahnya ada Pemangku Pengurus Besar PKNS Datin Paduka Low Siew Moi sudah menjelaskan bayaran kepada PKPS.

Terdahulu, GERAK ketika membuat aduan kepada SPRM Selangor meminta badan itu menyiasat kemungkinan wujud unsur rasuah dan penyalahgunaan kuasa dalam urusan pembelian lembu korban itu.

Terpulang semua pihak menilai penjelasan Khalid dalam isu tersebut. Sikap beliau pusing sana atau pusing sini menjawab pelbagai isu di Selangor sudah cukup difahami oleh petugas media di negeri itu.

Contohnya dalam isu pembelian Toyota Camry menggantikan Proton Perdana bagi kegunaan Exco, Khalid pada 12 Disember menafikan kerajaan Selangor sudah membuat keputusan membeli kenderaan itu.

Seperti laporan akhbar, katanya katanya kerajaan negeri hanya sedang mengkaji dan meneliti model-model kereta termasuk Toyota dan Honda tetapi pada 9 Januari kereta Toyota Camry 2.4 sudah diterima kerajaan negeri.

Khalid berkata, harga 10 kereta itu hanya RM130,000 seunit beerti harga 15 unit sebanyak yang diterima ssepatutnya kira-kira RM1.9 juta.

Beberapa hari kemudian Khalid mengakui harga kesemua kenderaan itu RM2.32 juta bermakna harga bagi setiap unit adalah melebih RM154,000

Sumber : Agenda Daily

No comments: