**BARISAN NASIONAL - UNTUK KESEJAHTERAAN BAGAN PINANG.....BARISAN NASIONAL - UNTUK KESEJAHTERAAN BAGAN PINANG.....BARISAN NASIONAL - UNTUK KESEJAHTERAAN BAGAN PINANG.....BARISAN NASIONAL - UNTUK KESEJAHTERAAN BAGAN PINANG.....BARISAN NASIONAL - UNTUK KESEJAHTERAAN BAGAN PINANG.....

DAP.....PILIHAN BIJAK

LEE KUAN YEW.....BAGUS

Monday, March 2, 2009

SIVAKUMAR KENA "CHECK MATE"

Tindakan Speaker Dap Dun Perak yang semberono akhirnya bertemu buku dengan ruas. Dia bermain politik sebagai Speaker dan berlagak lebih sudu dari kuah. Hasrat nya untuk mempertahankan Regim Pas akhirnya terkubur.

Sivakumar berhasrat hendak mengadakan Sidang Khas Dun untuk cuba memberikan nafas kepada MB Regim Pas boneka Dap. Ia terbantut.

Setiausaha DUN yang menjadi pemegang suratcara dan aturcara Dewan mengesahkan bahawa Sidang khas Dewan tidak mendapat perkenan DYMM Sultan untuk diadakan.

TPM DS Najib pula menyatakan tindakan Speaker DUN Perak nak adakan sidang tergempar adalah tak sah. Menurutnya lagi selagi mahkamah belum buat keputusan keatas dua kes berkaitan kerajaan negeri itu yakni kedudukan 3 ADUN negeri itu dan status kerajaan negeri Perak daripada segi perlembagaan, selagi itu adalah mustahil Dun boleh bersidang.

Puncanya kerana tindakan ultravires Speaker Dap itu yang membuat keputusan penggantungan tiga orang ADUN itu di luar sidang Dewan.

Pejabat SUK Perak hari ini melengkapkan perintah Setiausaha Dun untuk tidak membolehkan sidang Dewan apabila mengumum pintu utama Bangunan Perak Darul Ridzuan yang menempatkan DUN akan ditutup esok.

Tindakan demi tindakan ini merupakan pematuhan Rule of Laws seperti yang termaktub dalam Undang-undang tubuh Kerajaan Negeri Perak dan Aturan Tetap DUN Perak.

Exco Perak Mohd. Zahir pula kemuka notis mahu merujuk Speaker DUN Sivakumar kepada J/Kuasa Hak dan Kebebasan atas alasan tidak hormati Sultan Perak.

Maka sudah jelas lagi bersuluh buku bertemu ruas. Siapa yang patuhi Rule of Laws, siapa yang mengikut rule of the jungle. Mr Speaker Dap, you are check mate !

Dipetik daripada ~ www.warisan2057.blogspot.com

No comments: