**BARISAN NASIONAL - UNTUK KESEJAHTERAAN BAGAN PINANG.....BARISAN NASIONAL - UNTUK KESEJAHTERAAN BAGAN PINANG.....BARISAN NASIONAL - UNTUK KESEJAHTERAAN BAGAN PINANG.....BARISAN NASIONAL - UNTUK KESEJAHTERAAN BAGAN PINANG.....BARISAN NASIONAL - UNTUK KESEJAHTERAAN BAGAN PINANG.....

DAP.....PILIHAN BIJAK

LEE KUAN YEW.....BAGUS

Sunday, February 22, 2009

"MOHON DERHAKA" ATAU "MOHON AMPUN"

Isu "mohon derhaka" ini terus dimainkan oleh Pakatan Rakyat. Mereka nampaknya cuba menegakkan benang basah apabila cuba mempertahankan kata-kata Datuk Seri Nizar "mohon derhaka" kononnya sebagai bahasa istana tatkala ingin menyatakan sesuatu yang tidak sependapat dengan Tuanku Sultan.

Saya cuba mencari perkataan tersebut, sama ada pernah di ucapkan sebelum ini. Jawapannya tidak pernah. Bahasa yang sepatutnya digunakan ialah "mohon ampun" kerana pantang orang melayu menderhaka kepada sultan.

Lebih-lebih lagi mengugut untuk menyaman sultan dengan alasan yang cukup kabur dan penuh pertikaian. Setakat mengutuk UMNO dan BN itu perkara biasa, tetapi apabila mereka berani bertindak menderhaka kepada sultan maka `cukuplah' kita melayan orang jenis ini.

Selayaknya mereka dikenakan ISA sebagai pengajaran di atas perbuatan yang boleh mengancam keamanan dan keselamatan negara.

Tuanku Sultan Perak telah bertindak secara berhemah dan mengikut lunas undang-undang serta amalan demokrasi. Memang berat untuk menerima hakikat kejatuhan tetapi itulah yang telah ditakdirkan.

Mereka sepatutnya menerima takdir tersebut tanpa meracau bagai orang mamai kerana perbuatan tersebut memperlihatkan mereka hilang pedoman dan rendah akal budinya.

1 comment:

Sedingin Salju said...

Ini pakatan memanglah kaki putar alam.