**BARISAN NASIONAL - UNTUK KESEJAHTERAAN BAGAN PINANG.....BARISAN NASIONAL - UNTUK KESEJAHTERAAN BAGAN PINANG.....BARISAN NASIONAL - UNTUK KESEJAHTERAAN BAGAN PINANG.....BARISAN NASIONAL - UNTUK KESEJAHTERAAN BAGAN PINANG.....BARISAN NASIONAL - UNTUK KESEJAHTERAAN BAGAN PINANG.....

DAP.....PILIHAN BIJAK

LEE KUAN YEW.....BAGUS

Wednesday, February 25, 2009

"SINGH IS KING"

Mungkin hanyalah satu gurauan tetapi itulah kata-kata yang keluar dari mulut Karpal Singh di dewan Rakyat petang tadi, "Saya beri amaran kepada Pemuda Umno jangan main-main dengan saya. Singh Is King," kata Karpal yang mungkin merujuk kepada judul sebuah filem Hindi.

Perkara ini tercetus bila Timbalan Speaker Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar mengarahkan beliau menarik balik perkataan "celaka" yang ditujukan kepada Pergerakan Pemuda UMNO kerana marah berhubung 100 laporan polis yang dibuat terhadapnya selepas beliau membuat kenyataan mahu menyaman Sultan Perak Sultan Azlan Shah berhubung krisis politik di Perak.

"Barangkali ini jadi satu rekod dalam dunia," katanya.Selain laporan polis terhadapnya itu, Karpal juga menerima ugutan apabila dua butir peluru ditemui dalam satu sampul surat di kediamannya di Pulau Pinang baru-baru ini. "Dua peluru Tuan Speaker. Dalam Seksyen 57 Akta Keselamatan Dalam Negeri, jika seseorang memiliki satu peluru dan didapati bersalah hukumannya mandatori maut.

Saya mahu tahu di mana celaka Pemuda Umno ini mendapat dua peluru ini," katanya menyebabkan Dr Mohd Puad Zarkashi (BN-Batu Pahat) dan Datuk Abdul Rahman Dahlan (BN-Kota Belud) segera bangun meminta supaya beliau menarik balik kenyataan itu dan menyatakan Karpal tidak boleh menyatakan sedemikian tanpa bukti.

"Pemuda Umno ini celaka. Jangan ganggu saya," katanya meneruskan perbahasan sebelum keadaan menjadi riuh rendah, mendorong Wan Junaidi menegur Karpal agar tidak menggunakan perkataan itu lagi ."Bukit Gelugor boleh teruskan ucapan tapi jangan cakap celaka. Ini sepatutnya tidak dipakai YB," kata Wan Junaidi.

Karpal sekali lagi berkata beliau tidak mahu diganggu dan mengulangi kenyataan yang sama terhadap Pemuda Umno tetapi kemudiannya menarik balik perkataan itu selepas diarah oleh Wan Junaidi.

Dalam perbahasannya itu, Karpal juga merujuk kenyataannya sebelum ini mengkritik Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan menjelaskan bahawa beliau kini menerima Anwar sebagai ketua pakatan pembangkang.

Dr Mohd Puad kemudiannya mencelah menyatakan kenapa Karpal takut kepada Permatang Pauh (Anwar) manakala Datuk Ismail Mohamed Said (BN-Kuala Krau) berkata Pengerusi DAP itu tidak ada taring.

~Sumber: BERNAMA

2 comments:

Parpu Kari said...

king is singh konon, apa punya singh ni ITU HARI CAKAP TAK MAU ANWAR, HARI NI MAU ANWAR, NI MESTI SUDAH KIRA BELAKANG NI BHAI...

OOO CHEKDEY FATTEY..

Sedingin Salju said...

Dialah celaka. Nak menderhaka pada sultan, nak saman sultan. Sikit-sikit law. Tu, dialah. Gila betoi. Dajai.